17-vuotias, taikka 30-vuotias

Tuli keskusteltua yhden puolitutun kanssa (ensimmäistä kertaa) sitä sun tätä. Tämä sitten totes että olin aika nuori kun lapseni sain (hhee olen edelleen) no anyway, sanoin siihen sitten että eipä ole itsekkään mikään kovin vanha (täysi-ikäinen kuitenkin). Tästä se sitten alkoi, akka totesi, että hän ei sentään saanut lasta alle 18v. vaan viisaasti jaksoi odottaa olevansa 20v.
Tässä vaiheessa kilahti hieman koppaan, käskinpä siinä sitten hänen selittää että mitäs eroa hän näkee 17-vuotiaassa ja 18-vuotiaassa, mutta eipä osannu sitä mulle kertoa vaikka väitti ette 18v. ei ole vain numero.

Mielestäni se on yhtälailla numero missä muutkin, henkinen ikä onkin sitten asia erikseen. Itse en ainakaan nää suurtakaan eroa 17v. vai 18v. mutta henkisellä tasolla niissä voi olla kyllä suurikin ero, samaten 17-vuotiaassa ja 30-vuotiaassa voi olla hyvinkin samantapainen elämäntilanne, mutta henkinen taso aivan eri luokassa. Esimerkkinä tälle sitten kerroin että 30-vuotias voi olla niin lapsellinen että ravaa baareissa ja laittaa lastaan jatkuvasti hoitoon ryyppäämisen takia, kun taas tämä 17-vuotias huolehtii lapsestaan ja kantaa vastuun siitä itse, eikä jatkuvasti lykkää lastaan isovanhemmille tms. En siis väitä että asia ei voisi olla toisin päin, tottakai voi. Mutta se että sitä aina YLEISTETÄÄN, että vain teinit tekevät näin, että ryyppäävät ja lapsi aina hoidossa, kukaan ei kuitenkaan osaa ajatella että oli se ikä mikä tahansa niin voi olla minkälainen äiti vaan. Nuori tai vanha, mitä siitä? Pääasia on että äiti RAKASTAA lastaan!

Enkä tarkota tätä myöskään sillä että jooo suosikaa vain teiniäitejä ja tehkää lapset nuorena! EI en tietenkään, tottakai kannattaisi opiskella loppuun ja hommata ammatti. Mutta sitten kun käy näin, niin sitä paheksutaan? Nuoret äidit ovat niinkuin alempiarvoisia kuin muut? Sen takia että heillä ei ole ammattia tai koulutusta? Entä ne jotka eivät ole kouluja käyneet, mutta saavat lapsen silti ''vasta'' 25v. ei, ei heitä tuomita ollenkaan, ovathan he jo yli 18! '
Huhhuh mä sanon :D No ehkä mä painun nukkumaan, öitä!

Kaikki on hyviä äitejä omalla tavalla! Iseistä puhumattakaan ;)

13 kommenttia

 1. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa, koska oma täti joka on siis jo varmaan lähemmäs 50 ja jolla on pieni lapsi, ryyppää päivästä toiseen eikä välitä lapsestansa vähääkään vaan antaa sen katsoa ku oma äiti ryyppää ja sekoilee päivästä toiseen. 16 vuotias äiti voi jopa olla parempi äiti omalle lapselleen kun joku vanhempi äiti. Älä Julle ota nokkiis tollasesta, ehkä sitä ihmistä vaan ärsyttää ku oot todistanu teiniäideistä tehdyt ennakkoluulot vääriksi antamalla ihanan ja rakastavan kodin lapselles :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih :/ Mutta joo hyvän esimerkin kyllä annoit just tälläses tilantees, että joskus nuori äiti on vain parempi kuin se yli 30v. Eeen mä nokkiiini ottanukkaan, mutta ärsyttää niin perkeleesti ko tällästä asiaa yleistetään jatkuvasti :D Hah no se voi olla, kiitos :)

   Poista
 2. Oot täysin oikeessa! En ymmärrä kuinka ihmiset olettaa että teiniäidit on huonoja äitejä. Ainoo huono asia minkä mä teiniäitydessä nään on opiskelut. Ja suomessakin on asiat kuitenki niin hyvin että voi mennä vielä viiskymppisenäki opiskelemaan. Ikä ei liity mitenkään siihen että osaako pitää kersasta huolta vai ei. Sitä paitsi eikös niin ollu että kun saa lapsen niin herää äidinvaistot? ::D Ihan niinku ne vaistot tulis vasta sit josku 20 vuotiaana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oot samaa mieltä! Joo on kyllä perseestä kun useilla ihmisillä on tommonen käsitys nuorista äideistä.. Totta,, mutta onko sillä väliä opiskeleeko heti 15v. vai 30v aina ehtii kuitenkin :) Ja itse en vieläkään tiedä mitä opiskelisin, niin opiskelisin aivan turhaan jos mulla ei tuata prinsessaa olisi. KYllä ne äidinvaistot sieltä todellakin herää! JA jokainen raskaana oleva opiskelee äitiyttä sen raskauden ajan, jotta heistä tulisin rakastavia vanhempia :) hehe totta ;)

   Poista
 3. Totta puhut! :) Ei se iästä oo kiinni. Ikäväkseni olen huomannut lastaan laiminlyöviä niin 16 vuotiaissa kuin 30 vuotiaissakin eli enemmän se asenne merkitsee. Joillekin nuorena tärkeämpää on juhliminen, kun taas toisia se ei kiinnosta lainkaan. Miksi pitäisi odottaa sinne 30 vuotiaaksi sitten? Eihän se ole edes varmaa saatko ylipäätään enää silloin lapsia, naisen hedelmällisyys kun ei mikään yksinkertainen juttu olekaan.

  Jotkut mammathan sitä sanovat, että silloin 30-v on varallisuutta enemmän. Mutta otetaampa muutama vuosikymmen taaksepäin, SILLOIN EI OLLUT EDES LELUJA. Avain onnelliseen lapsuuten mielestäni on siinä, että vanhemmalla on aikaa ja rakkautta lapselleen. Rahalla voi toki ostaa härpäkkeitä lapsen ajanvietteeksi, mutta onko se todella sitä mitä lapsi tarvitsee ja haluaa? Saatika siitä koituvat haitat, kuten lasten ylipainoisuus, käytöshäiriöt ja unihäiriöt.

  Itse olen 21-v nuori äiti ja silti vanhemmat mammat katsovat nenänvartta pitkin harmillisen usein. Mutta muistutan itselleni: minun vauvani on on nukkunut 2 kk asti yöt, ei minkäänlaista koliikkia, hymyilee enemmän kuin itkee, joten onhan minun täytynyt jotain edes tehdä oikein? Ja kukaan ei ole täydellinen äiti, äitiys opettaa ja äitinä kasvaa, asenne ratkaisee :)

  Mainittakoon vielä, että olen ainut äitiryhmästämme joka lopetti alkoholin käytön täysin lasta yrittäessä, toiset joivat vielä tietämättään vauvasta mahassaan :(

  VastaaPoista
 4. Oon täysin samaa mieltä ja vaikka sitä muksua ei olis silti vaarintaan ammatti tai jonkinlainen koulutus,ku eipä nykypvänä monia kiinnosta ees hankia ammattia....

  VastaaPoista
 5. Mä oon ihan kyllästynyt koko tähän väittelynaiheseen, onko teinimama huono vai ei. Kuten itsekin sanot, ihan sama onko 17 vai 30-vuotias. Miksi tästä jaksetaan tehdä AINA numero? :-)

  Itse en enää edes mainitse ikääni kellekkään, minulla on yksi ihana lapsi ja toinen tulossa, kumpikin saanut syntyä toivottuna ja suunniteltuina. Töitä on tiedossa minulle kun äippälomalta pääsen taas, koulua käyn lomallakin iltaisin yms. Mitä se niille muille edes kuuluu? Ärsyttää juuri tää jatkuva puolustelu, josta ehkä paistaa sitten se teiniäidinkin nuoruus, ei siinä aikuiseksi kasva kun lapsen saa, mutta vastuuta pitää alkaa ottamaan uudella tavalla!

  niin ja äskenhän just se, 18 -vuotias on täysi-ikäinen, mutta harvoin aikuinen! Aikuisuus on sitä, että ei tavi pyöriä sossun luukulla ja lainailla vanhemmilta rahaa, vaan sitä, että pystyy itse kantamaan vastuun itsestään ja perheestänsä. Tietty on tapauksia, että on pakko käydä sossussa, tätä mitenkään paheksumatya kun nykyään on hankala työllistyä yms, mutta LÄHTÖKOHTANA perheelle ei ole ehkä paras, että lapset elätetään sossun rahoilla.

  Mutta itse nuorena äippänä saat propsit valinnoistasi täältä, tekstin ei ollut tarkoitus loukata!
  ..ja tiedänpä montakim näitä teiniäitejä jotka vaan ramppaa baarissa ja ipana hoidossa. :(No respect!

  VastaaPoista
 6. Tuliko teille Nikon kanssa sanomista tai hankaluuksia sen takia että olit alle 16, kun tulit raskaaksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo tähänkään mennessä tullut mitään ongelmia, onneksi :)

   Poista
 7. No hyvä. Olen itse kohta 16 ja tulin muutama viikko sitten raskaaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea! :) Voit pyytää mua vaikka Facebookis kaveriks jos haluat jutella! :) (Julia Kotajärvi)

   Poista

Kiitos kommentista!