Sanavaraston kasvua.. -hyvässä ja pahassa.

Jaden puhetaidot ovat ottaneet kunnon kehitysharppauksen viimeaikoina. Ihan joka päivä tuon papupadan suusta saa kuulla jotain uutta. Usein sanat ovat heti todella selviä ja ne ymmärtää helposti, mutta sitten on myös niitä sanoja joiden tarkoitusta on mietitty monta päivää hiukset harmaantuen. Pitkään esimerkiksi mietittiin mitä ''hhjyokaa'' (tai jotain sinnepäin) oikein tarkoittaa ja sehän tarkoitti ruokaa. Lapsi raukka karjuu ruokaa eikä typerät vanhemmat ymmärrä. :D 
Jade puhuu hyvin jo 2-3 sanan lauseita ja tänään kuultiin hetki sitten ensimmäistä kertaa myös neljän sanan lause! Jaden nukkumaan mentäessä kysyin missä hänen muumi on? -Johon neiti vastasi todella surkeana muumia etsien: ''Missä mu muummi on?'' -Niin suloista! Jade toistelee nykyään myös todella paljon sanoja mitä kuulee ympäriltään ja sitten ne sanat vain jäävät sinne päähän niinkuin herne kukkahattutädin nokkaan. Ihmeellistä miten lapsi voi oppia niin nopeasti.

Puheenkehityksessä ''vahingoiltakaan'' ei olla säästytty..


-Ja vahingolla tarkoitan rumia sanoja. Niitä sanoja mitä moni aikuinen laukoo kun suuttuu, satuttaa itsensä tai menettää totaalisesti hermonsa. Ikäväkyllä Jaden päähän on hyvin tiukkaan pinttynyt tuttu ja jokaisen tuntema ruma sana ''ittu''. Tiedätte varmasti mitä tällä tarkoitan.
Myönnän etten aina ole mikään puhdas pulmunen suustani (ei kyllä ole Nikokaan) ja se ''ittu'' saattaa sieltä aina sillointälläöin puolivahingossa lipsahtaa. Ei sitä vain jotenkaan ole osannut ajatella, että tuommoinen pieni lapsihan sen poimii hyvinkin nopeasti sanavarastoonsa. Enkä todellakaan halua, että se on juuri minun lapsi joka leikkipuistossa huutelee muille lapsille ''ittua''.
Mutta miten ihmeessä siihen kuuluisi edes reagoida? Ei tämän ikäinen kuitenkaan ymmärrä sen sanan tarkoitusta ja sitä miksi sitä ei saisi sanoa. Mä olen vielä niin kamala, että mulla ei oikeasti meinaa pitää pokka kun tuo neiti sen sanan jossain laukasee suustaan. Ja kun yleensä ne tilanteet missä tuo huutelee ovat vielä niin koomisia.
Aina kuitenkin me Jadelle sanotaan, että niin ei saa sanoa ja että se on ruma sana! Ei siis ole todellakaan meille ok, että meidän 1v11kk ikäinen lapsi kiroaa kun sukka menee väärinpäin jalkaan.

Täytyy myös ottaa itseään todenteolla niskasta kiinni ja ruveta miettimään mitä sammakoita suustaan oikein päästää! Jospa tämä meidän pirttihirmukin jättäisi rumat sanat nurkkaan pölyyntymään, toivottavasti ainakin!


4 kommenttia

 1. Olis hauska nähdä Jadesta videoita kun puhuu, vaikka instassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, no täytyypä joku kerta yrittää kuvata kun tuo pälpättää :D Haasteta siihen tuo vain se, että Jade lopettaa heti kaiken tekemisen/puhumisen tai juoksee karkuun kun rupeen kuvaamaan :D Mutta aina voi yrittää ;)

   Poista
 2. Meil kans jonkun aikaa käytti ittua kun meno hermot. Huokas vaa hartiat lysyssä ja totes perään että ittu. Tietty se oli vaikee pitää poikansa mutta ku ei kiinnittäny mitää huomiota siihen se on jääny kokonaan pois.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin nuo rumat sanat pääsi sanavarastoon. Sanottiin myös että on ruma sana ei saa sanoa. Nyt jos meiltä vanhemmilta noita ärräpäitä pääsee niin tyttö katsoo tuimasti päälle ja sanoo "hyi luma sana ei saa sanoa" :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!