''Tutti on rikki.''En ole ottanut mitään paineita tutista luopumisesta, vaan olen ajatellut, että siitä luovutaan sitten kun se tuntuu ''oikealta ajalta.'' Nyt kun Jade lähestyy kovaa vauhtia 2-vuoden ikää on meidän mielestä sopiva aika sanoa tutille heipat! Muutenkin jo jonkun aikaa on pupupehmo ollut Jadelle suurempi ja tärkeämpi lohtu kuin tutti. Se on jo yksi merkki siitä, ettei tämä neiti tuttia päivisin edes tarvitse, kun sitä ei edes huudeta enään ensimmäisenä kolhun sattuessa. Siltikin jostain kumman syystä tutti on ollut meillä päivittäin turhankin ahkerassa käytössä myös hereillä ollessa. Laiskuutta ehkäpä? 
Yhdessä vaiheessa ''tutittomuus'' oli niinkin hyvällä mallilla, että sitä syötiin vain nukkuessa, mutta sitten aina vahingossa siitäkin ruvettiin lipsumaan kun Jade oppi itse pyytämään tuttia.

Eilen sitten päätettiin, että nyt saa tutit luvan lähteä! Tiesin, että päivät sujuvat varmasti hyvin ilman tuttia, mutta entäpäs yöt? Muutenkin uniongelmainen ja heräilevä lapsi,, miten ihmeessä sellaisen saisi nukahtamaan ilman unituttia, joka on hänelle nukkumaan mentäessä elämääkin tärkeämpi kapistus?

Me päätettiin lähestyä asiaa perinteisellä ''tutti on rikki'' -niksillä. Tähän päädyttiin siitä syystä, että Jade tietää mitä tarkoittaa rikki ja ymmärtää ettei rikkinäistä tavaraa voi enään käyttää. Tuskimpa olisi tuon kaaliin uponnut selitykset pupuvauvoista joille tutit annetaan, joten tämä koettiin helpoimmaksi ja parhaimmaksi tavaksi.
Nikon vaihtaessa Jadelle yövaippaa kävin salaa saksimassa tutista palasen pois. Jade vietiin sänkyyn, annettiin pupu, räsy ja peiteltiin. Jade huomasi kyllä hyvin nopeasti, että jotain puuttuu ja alkoi pyytämään tuttia. Tässä vaiheessa näytin rikkinäistä tuttia ja totesin rauahllisesti ''tutti on rikki'' ja annoin Jadelle rikkinäisen tutin käteen. Jade aivan ihmeissään laittoi tutin suuhunsa, otti nopeasti pois ja alkoi hokea ''ikki, ikki.'' Jep tutti on nyt rikki.
Siitä se sitten alkoi. Huoneessa ravattiin tiuhaan tahtiin lohduttamassa sydäntä särkevää itkua vääntäävää neitiä ja joka kerralla sanottiin, että tutti on nyt rikki.
Ensimmäisenä iltana tutin perään huudettiin n. tunnin verran, tänään päiväunille mentäessä puolentunnin ajan ja nyt yöunille mentäessä Jade kyseli tutin perään vartin ajan. Aika siis lyhenee koko ajan ja ihmeen helpolla ollaan kyllä päästy! Nyt vain toivoa, että tämä jatkuu yhtä helposti ja pian meillä olisi täysin tutiton neiti! Ja jospa samalla myös yöheräilyt loppuisivat, kun ei ole enään mitään mitä öisin etsiä ja kaivata! :)
Peukut pystyyn!
Miten teillä on luovuttu tutista?


3 kommenttia

  1. Meillä meni suht helposti kans tuossa aika tasan parin vuoden tienoilla. Mulla ei ollut edes aikomus sillä hetkellä luopua tutista, mutta yks ilta heitti lattialle tutin, en sitten sillä kertaa heti sitä nostanut ja antanut takasin kun ei lapsi sitä pyytänyt. Kun sitten lopulta pyysi luettelin muutamia läheisiä ihmisiä, pehmoleluja yms että esim "ei pupukaan syö tuttia", johon pikkumies vastasi vaan "joo" tms ja tyytyi vastaukseen eikä enää sinä iltana pyytäny tuttia. Olin ihan onnessani että näinkö helppoa tää on ja siitä se ajatus sitten lähti että nyt loppuu meidän tutittelu. :D Monena iltana sen miljoona kertaa kyseli ja pyysi tuttia, annoin aina saman vastauksen "ei äitikään syö tuttia" jne ja joka kerta tyytyi siihen vastaukseen ja tuntui olevan samaa mieltä. Itkuja ei muistaakseni meillä tutin perään päästelty ja viikon parin päästä ei enää edes kysellyt tuttia, joten meillä ainakin jäi hyvät kokemukset tutista luopumisesta! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Meillä 1v 4kk ja mietitty miten päästään yötutista eroon. Eläinlapset ei tunnu ihan omalta jutulta meilläkään. Olisi kiva kuulla, miten pitkään huutoa tai yöheräilyä+tutin hamuamista teillä jatkui tutista luopumisen jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Meillä poika oli 1v9kk kun tutti jäi pois. Meillä vierottaminen kävi älyttömän helposti, pojalle riitti kun kerhotäti kummasteli "Joonatan, syötkö sie tuttia? Mie en ole ikinä nähnyt että sinulla on tutti suussa kun olet aina niin reipas" - tyyliin. Jäbä heitti saman tien tutin kerhon nurkkaan eikä sitä sen jälkeen enää kaivattu :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!