Jatkuva väsymys ei mennytkään lasten piikkiin

Olen jo pitkään tuntenut hurjan huonoa omaatuntoa siitä, että olen jatkuvasti väsynyt ja ärtynyt. Pienetkin epäonnistumiset arjessa saa mut aivan raivon partaalle. Vahingossa kaatunut maitolasikin saa hermonystyrät syyhyämään ja savun nousemaan korvista. Ihan kuin koko ajan kävelisi heikoilla jäillä. Ajattelin kuitenkin, että se on normaalia arjen väsymystä. Onhan mulla tässä kuitenkin kolme lasta, joten eikö väsymys oo ihan ok?

Pian mukaan alkoi tulla lisää oireita. Alkoi sydämen rytmihäiriöt, hiustenlähtö, hengenahdistus ja painon nousu. Tällä hetkellä oireita on jo lukematon määrä. 
Sain keväällä lähetteen verikokeisiin, joissa katsottiin laaja verenkuva, kilppariarvot, maksa -ja munuaisarvot, sekä hemoglobiini. Kävin myös ekg-tutkimuksessa.
Olin aivan varma kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja yllätys oli suuri kun arvot oli täysin ok.  Leukkarit olivat aavistuksen koholla, mutta mitään merkittävää syytä ei näihin oloihin löydetty.

Päätin ottaa ohjat omiin käsiin ja syöksyä netinsyövereihin googlen vastaanotolle - ja joo kyllä olen googlannut itelleni aiemmin ainakin kymmenen syöpä ja aivokasvaindiagnoosia. Päätin silti koittaa onneani. 
Nopeasti ajatus vahvistui siitä, että kyseessä voisi olla raudanpuute. Hemoglobiini oli kyllä keväällä hyvä, mutta pikaisesti selvisi, että hb ei kerro mitään siitä millaiset kehon rautavarastot ovat. Se selviäisi ferritiinin mittauksella.
Terveyskeskuksessa ei ymmärretty, joten en saanut lähetettä. Kävin sitten itse synlabissa kokeissa ilman lähetettä. 
Ferritiinista vielä sen verran, että vaikka viitearvot ovat ~10-150, niin todellisuudessa hyvä arvo on siellä 100 paikkeilla. Naisella ferritiiniarvon ollessa alle 30 on kyse jo vakavasta raudanpuutteesta. 
Oma arvonihan oli niinkin hieno kuin 5,4. Käytännössä koko mun selkäydin on raudasta tyhjä.

Seuraavaksi sai alkaa tappelemaan uudestaan terveyskeskuksen kanssa. Vaikka tuo huonoakin huonompi rauta-arvo oli lääkärin naaman edessä, niin siitä(kin) huolimatta hän halusi ottaa liudan lisää verikokeita jos vaikka syy mun väsymykselle selviäisi. Siis turhauttaa turhauttaa ja vielä kerran turhauttaa. Miten joku voi sivuuttaa tuollaisen arvon noin vain? Arvon joka selittäisi täysin nämä kaikki oireet. 
Sinne meni seitsemän putkea verta, mutta ehkä lääkäri viisastuu ja ottaa mut tosissaan, kun ei näissäkään kokeissa ollut muuta vialla kuin hb ja ferrit. 
Tällä hetkellä kärsin siis vakavasta aneemisesta raudanpuutteesta.
Rautaa en pysty syömään ollenkaan, joten katsotaan millaiseen yhteisymmärrykseen päästään lääkärin kanssa hoidon suhteen.


Raudanpuute on aina seuraus jostain. Se ei siis ilmesty itsestään. Yleensä syynä on runsas veren menetys (kuukautiset, onnettomuus) tai imeytymishäiriöt.
Mulla ei ole syytä tähän vielä tutkittu, mutta uskon, että tämä kaikki sai alkunsa kierukasta. Vuoden putkeen vuosin päivästä toiseen, kunnes ymmärsin poistattaa sen härpäkkeen. Kierukan aikana nimittäin mulla alkoi tulemaan jo oireita, mutta ajattelin niiden johtuvan tosiaan vain siitä kierukasta. 
Oireet kuitenkin jatkui pahenemistaan kierukan poiston jälkeen ja siitä saan kiittää varmaan näitä 7-10 päivää kestäviä supermenkkoja.
Ensin on siis hoidettava nämä vuodot kuntoon ennenkuin voidaan aloittaa anemian hoito.

Mä niin toivon, että saisin oman elämän pian taas takaisin!

4 kommenttia

 1. tsemppiä! ❤ tuntuu että tosi moni saa taistella sen takia et Hb:n lisäksi otettais myös ferritiini-arvo joka kertoo enemmän kuin pelkkä Hb. Ei ihme että oot ollut väsynyt kun on noin matalat arvot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos❤️ Joo siitä saa kyllä moni taistella, vaikka asia ei sais olla niin.
   Joo nää arvot selittää kyllä paljon.😬

   Poista
 2. Kiitos kirjoituksesta. Osui ja upposi. Mä päätin tutkituttaa myös ferrit arvoni, koska sattumalta osui silmiini artikkeli raudanpuutteesta. Onneksi terv.keskuksen ajanvaraaja oli niin ihana että laittoi mukisematta labraan, myös ferrit arvon tutkittavaksi. Mulla ferrit oli 6. Lasten (2kpl) kanssa tuntuu että seinät kaatuu päälle, huudan ja äksyilen asioista, olen aina väsynyt. Rautakuuri (ferrodan) ollut käytössä nyt 3vk, miehen mielestä pientä iloisuutta havaittavissa 😁 itse en kovin isoa muutosta ole vielä kokenut, ehkä se tapahtuu niin hitaasti. Tsemppiä kovasti että saat sopivan rautakuurin aloitettua 🤗

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!