Todella moni äiti kokee imetyspettymyksen syystä tai toisesta. Suurin syy miksi imetys kaatuu on tietämättömyys. Tämä on se syy miksi me ei Jaden kanssa onnistuttu ja sen olen tajunnut vasta nyt Kaspianin aikana. Aina syytin vain sairaalassa annettua lisämaitoa ja pulloa. Mutta totuus on se, että mä en vain tiennyt imetyksestä yhtään mitään.
Imetys kaatuu usein siihen kun ''maito vain loppuu.'' Jep, maito voi loppua, mutta imettämällä maito ei lopu. Mitä enemmän vauva on rinnalla, sitä enemmän maitoa muodostuu. Maito ei siis niin vain lopu jos vauva saa maitoa pelkästään rinnasta. Tästä ollaan montaa mieltä, mutta tämä on fakta. Maidon loppumiseen tarvitaan ihan eri tekijä kuin se itse imetys, jotta maidoneritys lähtisi laskuun.
Maidontuloon vaikuttavat esimerkiksi:
-hormonaalinen ehkäisy
-joku muu lääkitys
-Kuukautiset
-Raskaus
-Osittainen pulloruokinta
Mitä enemmän vauva saa äidimaitoa tai korviketta pullosta, sitä vähemmän vauva viettää aikaa rinnalla ja näinollen maidoneritys voi heikentyä.
Maito riittää kun:
-Vauva kasvaa vähintään 500g/kk
-Pissavaippoja on päivässä vähintään 5
Rintaruokitun vauvan kakkaamisesta ei voi päätellä riittääkö maito, sillä kakkaamisen väli voi olla jopa 14vrk ja se katsotaan vielä normaaliksi. Jos vauva ei pissaa tarpeeksi tai kasvaa alle suosituksen, niin silloin suositellaan imetyksen tehostamista, vaikka neuvolassa useimmiten tyrkyttävätkin korviketta lisämaidoksi. Imetystä voit tehostaa niin, että imetät mahdollisimman usein ja tarjoat rintaa vaikka vauva ei itse ilmaisisi nälkäänsä. Imetystä tehostaessa kannattaa myös vaihdella rintaa usein saman syötön aikana. Myös ihokontakti on erittäin tärkeää. Maidontuloa voi tehostaa myös imetysteellä, kaikilla se ei välttis toimi, mutta mitä olen lukenut niin suurimmalla osalla se on auttanut. Vauvan kasvuun voi vaikuttaa myös huono ja suppea imuote. Jos imuote ei ole kunnossa, niin vaikka vauva kuinka imisi maitoa ei välttämättä tule kunnolla.
Itse turvauduin Jaden aikana hyvin nopeasti korvikkeeseen ja pulloon, sillä neiti alkoi saamaan jo alle viikon ikäisenä kamalia rintaraivareita. Otti kiinni, päästi irti ja raivosi, otti kiinni, päästi irti ja raivosi.. Tätä jatkui aina niin kauan kunnes sai maidon jostain muualta (pullosta).
Rintaraivarit eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että maito olisi loppumassa ja nyt sen tiedän itsekkin.
Vauvat voivat raivota rinnalla oikeastaan ihan mistä tahansa syystä.
Esimerkiksi:
-Jos heruminen on liian hidasta
-Haluaisi vain imeä, mutta rinnasta tulee maitoa
-On jo liian kova nälkä
-Vauva on liian väsynyt
-Vauva on tottunut jo pullon helppouteen, eikä jaksa nähdä enään vaivaa rinnan imemiseen.
Loppujenlopuksi veikkaan kyllä, että pullo oli se viimenen niitti mikä stoppasi mun ja jaden imetystaipaleen. Kun vielä kuukaisen jälkeenkin yritin tarjota rintaa, niin eihän se kelvannut, sillä pullosta sen maidon saa niin paljon helpommin. Rinnalla ollessa vauvan täytyy tehdä kunnolla työtä, jotta maito alkaa herumaan.
Me ei olla myöskään Kaspianin kanssa vältytty rintaraivareilta ja parhaimmillaan mä olen kävellyt ympäri kämppää monta tuntia, jotta olisin saanut pojan syömään. Ja lopulta tuo jätkä on kuin onkin luovuttanut ja napannut sen tissin hyvillä mielin suuhunsa. Siitä mikä auttaa rintaraivareihin en oikein osaa itsekkään sanoa. Itse koitin kaikenlaiset kikkakolmoset ja osa toimi osa ei. Parhaiten auttoi aika ja sinnikäs yrittäminen. Niin monta kertaa teki mieli kaivaa pullo ja korvikepönttö kaapista ja luovuttaa. Mutta ei, en luovuttanut. En tälläkertaa!
Nämä seikat eivät tarkoita maidon loppumista:
-Vauva haluaa olla usein rinnalla. (Vauvat hakevat rinnalta syömisen lisäksi myös läheisyyttä ja lohtua. Lisäksi vauvoilla on eri kehitysvaiheissa tiheänimunkausia, jolloin vauva haluaa olla rinnalla yllättävän paljon)
-Yllämainitut rintaraivarit
-Vauva jää kiukkuiseksi syömisen jälkeen
-Vauva hylkii rintaa
-Rinnat tuntuvat tyhjemmiltä kuin ennen
-Et heru pumpulle (Pumpulle herumisella ei ole mitään tekemistä maidon määrän kanssa. Itsekkään en heru pumpulle ollenkaan)
-Et heru pumpulle (Pumpulle herumisella ei ole mitään tekemistä maidon määrän kanssa. Itsekkään en heru pumpulle ollenkaan)
Imetystä ei koskaan saisi pitää itsestäänselvyytenä. Siihen kuuluu ylä -ja alamäkiä. On rintaraivareita, tiheänimunkausia ja kausia kun rinta ei kelpaa ollenkaan. Tämä kaikki kuuluu imetykseen. On toki myös niitä ihailtavia tapauksia kun imetys menee niinkuin oppikirjoissa ilman minkäänlaista ongelmaa.
Nykysuositushan on täysimettää 4-6kk ja monet luulevat tämän myötä, että kiinteät/sormiruokailu täytyy aloittaa 4kk iässä, mutta se ei ole niin. Suositus on alkaen 4kk iästä, ei ennen sitä (Ellei lääkäri näin suosittele) ja suositus on myös, että kiinteät/sormiruokailu aloitetaan viimeistään 6kk iässä. Äidinmaito on vauvan pääasiallinen ravinto vuoden ikään saakka ja siksi suositellaankin, että maito annetaan aina ennen kiinteää ruokaa. Kiinteät kannattaa aloittaa silloin kun vauva itse näyttää valmiudet siihen. Esimerkiksi kun vauva osaa istua itse tuettuna ja on kiinnostunut ruuasta. Se että vauva pönkää kielellä kiinteitä pois suusta on sen merkki, että vauva ei ole vielä valmis kiinteisiin.
Suosittelen jokaista odottavaa, imettävää tai muutenvain imetyksestä kiinnostunutta liittymään Facebookissa olevaan Imetyksen tuki ry -ryhmään. Ilman tätä kyseistä ryhmää olisin edelleen aivan tietämätön imetyksestä, enkä missään nimessä olisi Kaspianin kanssa päässyt imetyksessä näin pitkälle.
Haluan vielä lisätä, että mä en ole mikään imetysfanaatikko, enkä tyrkytä imetystä kenellekkään. Tämän postauksen tarkoitus ei ole myöskään mollata korviketta tai pulloruokintaa millään tapaa. Tämän postauksen tarkoitus on antaa enemmän tietoa imetyksestä ja kannustaa ihmisiä imetykseen.
Haluan vielä nostaa hattua näille supermutseille jotka pumppaavat maitonsa vauvallensa ja näin ollen ''täysimettävät'' pullon avulla!
Älkääkä lannistuko imetyspettymyksestä, sillä vaikka ensimmäisen kohdalla se ei suju on huomattavasti suurempi mahdollisuus onnistua toisen kohdalla.
Toivottavasti tästä oli edes jotain apua jollekkin mammalle tai miksei isällekkin.
Ei kommentteja
Kiitos kommentista!